Sayfalar

Ocak ve Şubat 2011: FL Studio'da ses kaydı (January and February 2011: Voice record in FL Studio)


Geçen makalemizde, FL Studio’da MIDI kayıtlarla bir proje dosyası oluşturmanın ilk adımlarını atmıştık.
Elbette MIDI kayıtla yapılabilecekler yazdıklarımla sınırlı değil.
MIDI kayıt, projenizi oluştururken her zaman işinize yarayacak bir yöntemdir.
Bu konuyu ileriki makalelerimizde irdelemeye devam edeceğiz.

Sanal enstrümanlarla örneklenen sesler, neredeyse dünyanın her yerinde, kültür veya coğrafyaya bağlı olarak değişen enstrümanların seslerini taklit edebilir raddededir. 
Bağlama’dan, davula, gitara... neredeyse her sesin sanal halini bulmak mümkündür. Geriye sadece MIDI bir kayıtla bu sesleri bir uzunluk veya giriş sıralarını belirlemek kalıyor.
MIDI kayıtla istenen şekilde örneklenemeyen tek ses insan sesidir. Bunu hakkıyla yerine getirebilen bir teknoloji varsa bile henüz bizim kullanımımıza sunulmuş değil.
İnsan sesini örneklemek mümkün olsa bile kulağımıza yabancı gelme ihtimali yüksektir. Zira kendi sesimiz de dahil olmak üzere, “insan sesi” hayatımız boyunca en çok duyduğumuz seslerden biridir.
Sadece insan sesi için geçerli olmamakla beraber; herhangi bir enstrümanın sesini örnekleyen bir sanal enstrümanın veya kaydedilmiş seslerin birleşimiyle oluşan, “Soundfont” (sf2) dosyalarının, MIDI kayıtla kullanımı esnasında ortaya çıkan portreden memnun kalmayıp kendi kaydettiğiniz akustik çalgıların, parça içinde yer almasını sağlayabilirsiniz.
İyi bir gitarist veya piyanistseniz yine çalgınızın sesini kaydetmek isteyebilirsiniz.
Vokali, geri vokali veya herhangi bir enstrüman sesini kaydetmek için elbette bazı teknik imkanlara da sahip olmanız gerekir:
Bir mikrofon, aracı bir ses kartı ve bir ses kayıt programı…
Kayıt programı olarak, FL Studio’yu seçen kullanıcılar için ses kaydının nasıl gerçekleştirildiğine daha önce de değinmiştik, ancak bu makalemizde biraz daha detaya gireceğiz…
FL Studio’da ses kaydının iki şekli vardır:


-Playlist penceresine doğrudan aktarılan ses kaydı
-Edison ses kaydedicisiyle yapılan ses kaydı
Playlist penceresine doğrudan aktarılan ses kaydı:
FL Studio’nun araç çubuğunda yer alan, “Record” tuşuna bastıktan sonra ekrana gelen pencereden, “Audio, into the playlist as an audio clip” seçeneğine tıklanarak başlatılan ses kaydıdır.
Bu kayıt şeklinde, önceden derlediğiniz bir alt yapı mevcutsa bunun üzerine kendi sesinizi veya kullandığınız enstrümanın sesini kaydedebilirsiniz veya altyapısını, kaydı yaptıktan sonra da oluşturabilirsiniz.
Kayda başlamadan önce; FL Studio, sizden kayıt yapacağınız kanalı seçmenizi isteyecektir.
Siz daha önce bir mikser kanalını tıklayıp seçmemişseniz, “Master” yani ana çıkış kanalını, kayıt için programın kendisi seçecektir ve bu tavsiye ettiğim bir yol değildir.
“Master” isimli ana çıkış kanalının, sürekli olarak “Master” ismiyle kalması mikser kullanımı bakımından kolaylık sağlar.
Eğer ana kanal seçiliyken kayıt yaparsanız, “Master” yazısı kaybolacak; yerine “REC” ismi atanacak ve ufak bir mikrofon simgesi alacaktır. (Kazara “Master” kanalının ismi veya simgesi değişirse, kanalın üzerine sağ tıklayarak, kanalın ismini ve simgesini, açılan menüden tekrar değiştirebilirsiniz) Ayrıca kayıt yaparken kompresör veya ekolayzır kullanma ihtimaliniz de olacağı için söz konusu efektlerin etkilerinin tüm parçaya yayılma durumu ortaya çıkabilir.
Benim tavsiyem, her boş FL Studio dosyanın ilk açılışında, “Sampler” olarak isimlendirilmiş boş enstrüman penceresine atanmış olan mikserin 1. kanalının kullanılmasıdır.
“Sampler” penceresi, bu kanala atanmış olduğundan, otomatik yönlendirmeyle de başka bir enstrüman bu kanala yönlenmeyecektir.
Söz konusu 1. kanalın, sürekli olarak kullanacağınız kayıt kanalı olması için de okuyacağınız şarkının sözlerini, mikserin 1. kanalına ekleyeceğiniz, “Fruity NoteBook”a yazın ve ses kaydı yapacağınız her an bu eklentinin açık olmasına dikkat edin ki siz her ses kaydı yapacağınız anda, sürekli olarak mikserden kanal seçimi yapmak zorunda kalmayın. Çünkü siz daha önceki kaydınızda kayıt kanalı olarak, mikserin 1. kanalını seçmiş olsanız da her yeni kayıtta bunu tekrarlamanız veya kontrol etmeniz icap eder.
Kayıt bittikten sonra yaptığınız ses dosyası, otomatik olarak Data\Patches\Recorded\ klasörüne otomatik isimlendirmeyle atılır. (Bu dizin değiştirilebilir. Değiştimek için üst menüden, “Options”a tıklayın. Açılan listeden, “File Settings”e tıklayın. Açılan pencereden, en altta bulunan Data\Patches\Recorded\ klasörünü bulup yanındaki ufak klasör ile simgelendirilmiş tuşa tıklayıp istediğiniz klasörü seçin )
Yaptığınız projeye henüz isim vermemişseniz, “untitled_REC_(kaydı yaptığınız mikser kanalı)_(aynı isimsiz proje ve mikser kanalına göre yaptığınız kaçıncı kayıtsa onun adet numarası) ismini alır. Örneğin: “untitled_REC_1_15.wav” gibi…
Projeye isim vermişseniz proje adı olarak, kayıtta, “untitled_REC…” yerine sizin tayin ettiğiniz dosya ismini kullanır. (Dosya isminin devamı yine yaptığınız kanal kaydının sayısına ve sırasına bağlı olarak değişebilir.)
Örneğin, projenizin adı “beste” olsun, FL Studio proje dosyanızın da adı “beste.flp” olacaktır. Dolayısıyla bundan sonra yaptığınız kayıtların ismi “untitled_REC…” yerine “beste_REC…” ile başlayacaktır.
“beste” isimli projenize, mikserin birinci kanalını kullanarak kayıt eklediğinizi varsayalım ve bu yaptığınız ikinci kayıt olsun, o halde bu kayıt dosyanızın tam adı şöyle olacaktır: “beste_REC_1_2.wav”
Ses kaydını yaparken, bu otomatik olarak konumlandırma veya isimlendirme işlemlerini istemiyorsanız yani ses dosyasının, nereye ve hangi isimle kaydedileceğini siz belirlemek istiyorsanız, “Record” tuşuna basmadan önce, FL Studio mikserini açın ve kayıt yapmak istediğiniz mikser kanalının alt tarafında, ufak bir disket işaretiyle simgelendirilmiş tuşa basıp oluşturulacak ses dosyasının konumunu veya ismini kayıttan önce kendiniz belirleyin.
Kaydedilen ses doyası FL Studio’nun “Playlist” penceresine, siz kayda hangi saniyeden itibaren başlamışsanız, o saniye itibariyle atılır ve “Step Squencer” penceresine de eklenir.
Gelecek makalemizde, konuya kaldığımız yerden devam edeceğiz.
İyi çalışmalar…


...                                                                                              
                                                                                                   
Şubat 2011:

Geçen ayki makalemizde başladığımız, FL Studio’da ses kaydı konusuna, bu sayıda da devam ediyoruz.
Konunun, parçalara bölünmesi sebebiyle, bu ayki makaleye, geçen ayki makalenin son cümlesiyle devam edeceğiz.
Konuyu tüm olarak görebilmek için lütfen, geçen ayki makaleyi de okuyunuz.


Kaydedilen ses doyası FL Studio’nun “Playlist” penceresine, siz kayda hangi saniyeden itibaren başlamışsanız, o saniye itibariyle atılır ve “Step Squencer” penceresine de eklenir.
“Step Squencer” penceresine atılan dosya, otomatik gruplandırma işlemi sonrasında “Audio Clips” grubunun içine dahil edilir.
Gruplandırma işlemi de önem arz eder, şöyle ki:
Başlangıç düzeyinde olsak bile bilmemiz gereken bir şey vardır; yaptığınız bir çalışma birçok ses dosyasına, sanal enstrümana veya otomasyon klibine sahip olabilir.
Bahsettiğim her kayıt veya otomasyon klibini, FL Studio “Step Squencer” penceresinde de gösterir.
Bazen geliştirdiğiniz proje, eklenen sesler, hazırlanan klipler “Step Squencer” penceresinde, ekranın dışına taşacak kadar uzun bir listeye dahil olurlar. Haliyle, karışıklık başlayabilir.
Gruplandırma işlemi de böyle durumlarda işe yaramaktadır. Kaydettiğiniz ses klipleri, “Audio Clips” hazırladığınız otomasyon klipleri, “Automation Clips” eklediğiniz VST’ler “Unsorted” isimli gruplara ayrılırlar. Bu gruplandırma işlemi otomatiktir.
İşlemi kendiniz yapmak isterseniz, “Step Squencer” penceresinin sol alt tarafındaki “Channel display fitler” isimli, ufak göstergene, bilgisayarınızın faresi ile gelip sağ tıklarsanız, “Add fitler grup” isimli seçeneği görürsünüz. Tıkladıktan sonra program, sizden oluşturacağınız yeni gruba bir isim vermenizi isteyecektir.
İstediğiniz ismi atadıktan sonra, oluşturulan filtre grubuna, o gruba dahil olacak öğeyi katabilirsiniz. Ayrıca var olan bir gruba yeni bir isim vermek için “Rename filter grup” grubu silmek için de “Delete filter grup” seçeneklerini kullanın.
Gruplandırma işleminden sonra, projenizde hangi türden öğreleri görmek istediğinize karar verip gruplandırılmış ses kayıtlarını, VST’leri veya otomasyon kliplerini, yine “Channel display filter” isimli göstergeden, grupları seçip görebilirisiniz.
Hepsini görmek için “All” seçeneğini kullanın.
Kaydı yaptıktan sonra “Playlist” penceresine atılan kayıt üzerinde işlemlerde bulunmak için kaydı, boş bir mikser kanalına atayın. Bu işlemi otomatik olarak FL Studio’nun yapmasını istiyorsanız, Step Sqencer penceresindeki söz konusu kaydın üzerine tıklayın. Açılan “Channel Settings” penceresinin, sol üst köşesindeki, aşağıya bakan ufak bir okla simgelendirilmiş, “Channel Options” menüsüne tıklayıp “Assign free mixer track” seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu işlevin klavye kısayolu da Ctrl + L tuş kombinasyonudur.

FL Studio’da, ses kaydetmenin ikinci yolu ise Edison isimli ses kaydedicisiyle yapılan kayıttır.
Bu yöntem, direk kayıttan daha detaylı, daha iyi sonuç veren bir işlemdir.
Edison bilindik ses kaydedicilerinden farklı olarak, ses kaydında işinize yarayabilecek birçok özellik barındırır.
Edison, ileriki makalelerimizin konularından biridir. Bu yüzden bu makalede Edison ses kaydedicisinin işlevlerini anlatmak yerine, sadece bu eklenti sayesinde nasıl kayıt yapılabileceğine değineceğiz. Zira Edison sadece bir kaydedici değil aynı zamanda düzenleyicidir.
Record tuşuna bastıktan sonra ekrana gelen pencereden, “Audio into the Edison editor/recorder” seçilerek Edison ile kayıt yapılabilir.
Seçeneğe tıklandığı anda, Edison ses kaydına başlar. Kayıt durdurulduktan sonra dosya, yine Edison penceresi içinde, işlenmeye hazır olarak bekler.
Edison, oluşturulan kaydı, şarkının temposuna göre, “Song jump” olarak isimlendirilen kontrol noktalarına göre böler.
Her bir nokta arasında kalan kısımlar, bir döngü olarak değerlendirilip işlenebilir.
Oluşan kayıt, Edison’ın, “File” menüsünden, “Save sample as” seçeneği tıklanarak, istenen format ve istenen isimle bilgisayara kaydedilebilir.
Edison’ın, sağ köşesinde yer alan, “Send to playlist as audio clip/to channel” seçeneğiyle, kaydettiğiniz sesi, Playlist penceresine de gönderip dosyayı, projenizde istediğiniz gibi işleyebilirsiniz.
Direk Playlist penceresine dosya aktarımına nazaran daha çok işlem yapmak gerekse de Edison ile yapılan kayıt, her zaman daha sağlıklı sonuçlar verir. Kayıt bittikten sonra Edison ile düzenleme (edit) de yapılabileceği için kaydınızı, projenize atmadan önce istediğiniz yerleri silebilir, dip sesleri minimize edebilirsiniz.
Edison, aynı zamanda ses kaydının Pitch değerleriyle de yaklaşık notaları çıkarabilir.
(Çoğu kullanımımda, kesin sonuç vermediğini gördüğüm için “yaklaşık” kelimesini kullanıyorum.)
Şarkının, melodisine veya akorlarına nazaran, sesin nerelerde detone olduğunu görebilirsiniz.
Edison’ın işlev ve menülerini ileriki makalelerimize bırakıyoruz.
Şimdilik, sadece kaydın nasıl gerçekleştiğiniz bilmemiz yeterlidir.
Edison ile kayıt, ilk yönteme nazaran daha çetrefilli olduğu için direk Playlist’e aktarmayla yapılan kayıt, bilhassa prova alırken kullanılabilir.
Tonlama, ritm gibi konularda işlevsel olduğu için Edison kaydı, bir şarkıya vokal olarak atacağınız asıl kayıtlarda, tercih edilmelidir.


İyi çalışmalar..

                                                                                                            Metin Keskin
                                                                                          (Alıntı yapacaksanız, kaynak gösterin)



Google translate:

The last article, FL Studio, we looked first steps to create a project file MIDI recordings.Of course, not limited in what I write MIDI recording can be done.MIDI recording, creating a project is always a useful method.Previous article that the future will continue to explore this topic.Virtual instruments, sampled sounds, virtually anywhere in the world, can mimic the sounds of instruments depending on the culture or geography degree."Bağlama", drums, guitar ... possible to find a virtual version of nearly every sound. MIDI, this sounds just a length back to a record or entry remains to determine the order.The only sound the human voice recording as desired MIDI samplers. Even if it is a technology which can perform the right, not yet presented to us for our use.We can illustrate the human voice is high even though the chances of foreign ears.Because own voice, including the "voice" One of the sound heard throughout most of life.Although not only apply to the human voice, the sound of any instrument which samples of a virtual instrument or combination of sounds recorded, "SoundFont" (SF2) files, not satisfied with the portrait that arise during the use of MIDI recording acoustic instruments with their own saved, you can take part in track.If you are pianist still want to save, or the sound of a good guitarist.Vocals, back vocals or any instrument to record some of the technical possibilities of course also need to have:A microphone, sound card and a sound recording program is a tool ...Register as a program, FL Studio users who have opted for the previously mentioned how to perform the sound recording, but this article will detail a little more detail ...FL Studio audio recording in two forms:Directly transmitted audio recording-Playlist window-Edison sound recording made Playlist window directly transmitted audio recording:FL Studio is located on the toolbar, the "Record" window that appears after you press the "Audio, an audio clip into the playlist as" option and clicking on the audio record of the initiated.This registration form, pre-compiled on an infrastructure that is available or use your own voice or instrument can record the sound of the infrastructure, create after registration.Before you start recording, FL Studio, you will record the channel you want to select.If you do not, do you click on a mixer channel, "Master," which is the main output channel, for the record will select the program itself, and this is not the way I have recommended."Master," and named the main output channel, always the "Master" provides convenience in its use of the name remain the mixer.If you record the channel you selected, the "Master" letter will be lost, instead of "REC" and a small microphone icon will be assigned to the name. (Accidental "Master" channel name or the symbol is changed, right click on the channel, the channel name and icon, and change the drop-down menu again), your chances would be also to use when recording to the compressor or equalizer effects, effects that may occur in spreading to all parts.My advice is, the first opening of each file is empty, FL Studio, "Sampler" instrument designated as a window that is assigned to an empty mixer 1 the use of channel."Sampler" window is assigned to this channel, this channel isn't steering automatic orientation in another instrument.The 1 channel, continuous recording channel to use as you will read the lyrics of the song, the mixer 1 add a channel, "Fruity NoteBook" at any time you make a voice recording, and make sure that the add-on audio recording that you make every moment, do not be constantly having to mixer channel selection. Because the earlier you register your new enrollment as a channel of the mixer 1 selected channel, or even if you repeat it to check every new enrollment will require.After recording your audio file, automatically Data \ Patches \ Recorded \ folder automatically discarded nomenclature. (This directory can be changed. To modify the top menu, "Options" Click. Drop-down list, the "File Settings" click. Pop-up window, the underlying Data \ Patches \ Recorded \ folder, find and select the folder you want by clicking next to the small folder button with the symbolized)If your project haven't a name yet, "untitled_REC_ (record your mixer channel) _ (in the same channel of the mixer according to the project and make an anonymous kayıtsa count of number of his pieces), which takes the name. For example: "untitled_REC_1_15.wav like" ...Provided us the project name, project name, the record, "untitled_REC ..." uses the file name you specify instead. (The file name again, you make more, and the order may vary depending on the number of recording channels.)For example, the project is called "composition", whether in FL Studio project file name "beste.flp" will be. Therefore, your records are hereinafter called "untitled_REC ..." instead of "beste_REC ..." will begin with."Composition" Old project, suppose you add a record by using the mixer and the first channel, get your second record, then this record would be the full name of your file: "beste_REC_1_2.wav"While the sound recording, so you do not want the audio file, automatically positioning or naming process, determine where and in what name you want to save, "Record" button before you, open the mixer in FL Studio and want to register at the bottom of the mixer channel, a small sign in a floppy symbol location or the name of the sound file to be created before the registration key, press and select your own.The recorded sound doyası FL Studio's "Playlist" window, you have started recording from which the second, seconds, as it is thrown, and "Step Squencer" window is also added....The next article, we will continue with the subject.Good work ......
                                                                                                   
February 2011:Last month's article we began, the issue of FL Studio, audio recording, and continue to this issue.The subject, due to fragmentation, this month's article, the last sentence last month's article will continue.To see all the topic, please read the article in last month....The recorded sound file FL Studio's "Playlist" window, you have started recording from which the second, seconds, as it is thrown, and "Step Squencer" window is also added."Step Squencer" window per file, automatic grouping process after the "Audio Clips" are included into a group.Grouping is important in the process, so that:Even if there is something we need to know at the introductory level; your audio file, a lot of work, can have a virtual instrument or automation clip.Or automation clip in every record I mean, FL Studio "Step Squencer" window shows.Sometimes developing the project, added sounds, clips prepared "Step Squencer" window will extend off the screen will include a long list. Consequently, confusion can begin.The grouping process is really handy in such situations. The recorded voice clips, "Audio Clips" prepared automation clips, "Automation Clips" added VST'ler "Unsorted" now divided into groups. This grouping process is automatic.If you want to do it yourself process, "Step Squencer" window in the lower left side of the "Channel display fitler" Old, small indicador, right click your computer mouse to come up with, "Add fitler group" option, you will see now. After you click on the program, you will be asked to give a name to create the new group.After assigning the name you want, created filter groups, you can add the item to be included in that group. In addition, a group that exists to give a new name "Rename filter group" to delete the group "Delete the group filter" options.After grouping, decide whether you want your project to see what kind of grouped items in the audio recordings, VST or automation clips, the "Channel display filter" indicator now, selecting groups of window.To see all the "All" option.After recording "Playlist" window to make transactions on the registry per record, assign an empty channel of the mixer. If you want to do this operation automatically, FL Studio, Step Sqencer window, click on the entry in question. In the "Channel Settings" window, the upper left corner, a small arrow facing down symbolized, "Channel Options" menu and click the "Assign free mixer track use". Ctrl + L key combination keyboard shortcut for this function.FL Studio, Edison's voice recorder second way to record the audio recording.This method is more directly back, the better the result that process.Unlike the familiar Edison audio recorders, audio recording contains many features that you may find useful.Edison, one of the future issues of our articles. Therefore, this article is to explain the functions of the Edison audio recorder, rather than just how to register with this plugin will get done. Because a recording Edison, but also the regulator.The window that appears after you press the Record, "into the Edison audio editor / recorder" can be done by selecting the record with Edison.Option is clicked, the sound starts to record in Edison. After you stop recording file in the window of Edison, is ready to be processed.Edison, generated record, to the beat of the song, "Song jump known as" divide by control points.The remaining portions of each spot, evaluated and processed in a loop.The resulting recording, Edison, "File" menu, select "Save as sample" option by clicking on the desired format and stored on the desired name.Edison, in the right-hand corner, "Send to playlist as audio clip / to channel" option, the recorded voice, sending the file in the Playlist window, as you can handle your project.Playlist window rather than a direct transfer of files to process as well as recording with the Edison, gives more reliable results every time. Editing after recording is finished with Edison (edit) your registration to be made in, places you want to delete your project before throwing, you can minimize background sounds.Edison also notes the approximate values ​​of sound recording can pitch.(Most of my use, to see the final results did not "about" use the word.)The song, melody or chords than the sound where you can see that detuned.Edison's functions and menus will leave the future to our articles.For now, just enough to know how the entry will take place.Record with Edison, the first method is complicated than transferring directly to the record Bobby Hutcherson, especially when the proof is available.Intonation, rhythm Edison to be functional issues such as registration, you can take a song as the original vocal recordings, should be preferred.Good work ..

                                                                                                            
Metin Keskin
                                                                                          
(If you copy, show source please!)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum filan...