Sayfalar

Aralık 2010: FL Studio'da Proje (December 2010: Create a Project with FL Studio)


FL Studio üzerine bugüne kadar öğrendiğimiz temel kullanım bilgileriyle, artık kendi projemizi oluşturmaya hazır hale geldiğimizi düşünüyorum.
2010 Mart ayından bu yana yayınlanan makalelerde, FL Studio’nun tarihinden başlayıp son olarak; FL Studio’nun son versiyonu olan 9.6 sürümünden de bahsetmiştik.
FL Studio hakkında edindiğiniz temel bilgileri bir sonuca ulaştırmak için elbette somut bir projeye ihtiyacınız var.
Bu ayki makalemizde ilk projemize başlıyoruz.
Karışıklığa neden olmamak için proje yapımını adım adım anlatma yolunu tercih edeceğim.
Daha önceki makalelerimizde değinmediğimiz hiçbir işlem yapmayacağımız için, yaptığımız işlemler için ayrıca bir açıklama yoluna başvurmayacağım. Söz konusu işlemlerin nasıl yapıldığını görmek için önceki makalelere bakabilirsiniz.



FL Studio programını açtığınız zaman, hazır şablonlardan birini görüntülemeniz olasıdır. Tamamen boş bir proje dosyası açmak için şu adımları izleyin:
File > New From Template > Minimal >  Empty
Karşınıza, kullanıma hazır, tamamı boş bir proje dosyası açılacaktır.
Tempo 140, Ölçü 4/4’lük olacaktır.
Projenize, FL Keys isimli sanal piyano enstrümanını ekleyin
Step Squencer penceresinin üstünde Keys yazan tuşa tıklayın ve Channel Settings isimli pencereyi açıp bu pencerenin sol üst köşesinde, aşağıya bakan ok ile simgelendirilmiş, Channel Options menüsünü açın ve Assign Free Mixer Track seçeneğine tıklayıp sanal enstrümanınızı boş bir mikser kanalına yönlendirin.
Keys enstrümanı için, Piano Roll penceresini açın.
10 oktavlık yatay piyano penceresine, istediğiniz melodiyi yakalamak için notalar yerleştirin.
Notaları çizmek için Piano Roll penceresinin, adımlara (karelere) bölünmüş gövdesinin üzerine bilgisayar farenizle gelip farenin sol tuşuyla notasyonu gerçekleştirin.
Notaların uzunluğunu arttırmak için; imleci, çizilmiş olan notanın sonuna getirip basılı tutun ve notanızı uzatın. Çizdiniz notayı silmek için notanın üzerine gelip farenin sağ tuşuna tıklayın.
(Notasyonun nasıl olacağını, ne yazık ki görsel veya birebir anlatım yapmadığım için size bırakıyorum)
Burada önemli bir nokta var. Piano Roll penceresinin üst kısmında; ölçüye bağlı olarak, adımların numaralandırıldığını göreceksiniz.
Ölçü, 4/4’lük olduğuna göre, her 4 vuruş, bir adım olarak değerlendirilir.
Yazdığınız son nota, eğer ki 1 numaralı adımla, 2 numaralı adımın dışına sarkarsa söz konusu döngü, son notayı yazdığınız yerde bitmez; 3 numaralı adımın sonuna kadar uzar. 
Bu yaptığınız işlem temel bir adımdı; yapacağınız şarkının sadece bir bölümüydü.
Yani Pattern 1 için notalarımızı yazdık. Halen istediğimiz kadar farklı nota partisyonu veya enstrüman ekleme şansımız var.
Şimdi, FL Studio’nun üst kısmında yer alan, (Toolbars’daki) Play tuşuna basıp yazdığınız notalarla nasıl bir melodi oluşturduğunuzu dinleyebilirsiniz.
Yaptığınız ilk nota modelini, (Pattern’i) Playlist penceresini açarak yerleştirelim:
Bilgisayar faresiyle, Playlist penceresinin adımlara bölünmüş gövdesinin üzerine gelip Track 2 yazan satıra bir kere sol tıklayın.
Yazdığınız notaların bu pencereye de aktarıldığını göreceksiniz.
Yazdığınız notların seslerine uyacak şekilde, armoni bilginize veya sadece müzik kulağınıza güvenerek ikinci bir nota dizilimi yapalım. Bunun için yine FL Keys isimli sanal enstrümanı kullanalım.
FL Studio gövdesinde yer alan ve Pat yazılarak belirtilmiş, Pattern Selector bölümünde görünen 1 sayısını arttırarak 2 yapalım ve işlemlerimize 2. Pattern üzerinden devam edelim.
İkinci kısımdaki notaları da, Piano Roll penceresinde yazdıktan sonra, tekrar Playlist penceresini açın ve az önce yaptığınız işlemi tekrarlayın. Ancak bu defa notalarınızı Track 3 yazan satıra yerleştirin ki, notalar birbirine karışmış olarak görünmesin.
Az önce, Play tuşuna bastığınız zaman duyacağınız enstrüman sayısı birdi; şimdiyse aynı enstrümandan, iki farklı sesin, aynı anda çaldığını dinlemek için yine Play tuşunu kullanacağız ancak bir ufak farkla:
FL Studio’nun gövdesinde (Toolbars) yer alan ve hemen Play tuşunun yanında konumlandırılmış, “Pat” ve “Song” yazan, alt alta duran iki seçenek göreceksiniz.
Song seçeneğini tıklayın ve Play tuşuna basın.
MIDI kaydını yaptığınız her iki nota dizimi, birlikte çalmaya başlayacaktır.
Çalan notaların çıkardıkları seslere göre notasyona bir daha göz atabilir; düzenleme veya düzeltme yapabilirsiniz.
Melodinizi oluşturdunuz varsayalım… Şimdiyse şarkınıza ritm, akor gibi öğeler katmak isteyebilirisniz.
Ritm için, tek tek Kick, Snare, Hithat, Tomb gibi öğreler ekleyip düzenlemeler de yapabilirisniz, ancak benim tavsiyem, başlangıç için FPC isimli sanal bateriyi kullanmanızdır.
Step Squencer penceresine, FPC isimli sanal enstrümanı ekleyin.
Bu davul setinin içinde, yüzlerce MIDI döngü (loop) örneği vardır. Bunlardan sizin şarkınıza en yakın olanı bulmadan önce, FL Studio gövdesindeki, Pattern Selector bölümüne gidip sayıyı 3 yapın ki Pattern 1 ve Pattern 2’deki Keys üzerine yazığınız notalarla aynı şeritte, bu enstrümanın da notaları bulunmasın.
3. Pattern üzerine, hazır bir FPC döngüsü eklemek için; FPC enstrümanının gövdesinin sağ üst bölümde yer alan, sağa ve sola bakan oklarla simgelendirilmiş yönlendirme araçlarını kullanın.
Bahsettiğimiz ok işaretlerine her bastığınızda, farklı bir döngü seçeneği parçanıza eşlik edecektir.
Eklenen döngüleri, öncelikle Playlist pencesinin Track 4 satırına ekleyin ve Song seçeneğini işaretleyip şarkının tümünü dinleyip parçanıza en uygun ritmi bulun.
FPC’yi de, boş bir mikser kanalına yönlendirmeyi unutmayın.
Son olarak, şarkınıza eşlik edecek ve yaylı havası verecek akorlar için Sytrus isimli sanal enstrümanı ekleyin.
Sytrus’u, boş bir mikser kanalına yönlendirin.
Pattern Selector değerini 4 yapın ve melodinize uygun akorları, Sytrus’un Piano Roll bölümünden yazın.
Yazdığınız akorları, Playlist penceresinin Track 5 yazan satırına yerleştirin ve Song seçeneğiniyle parçanızın tümünü dinleyin.
İsteğe bağlı olarak, başlangıç için projenize BooBass isimli sanal enstrümanı da ekleyip aynı yöntemlerle, notalararı yazıp şarkınıza bas da ekleyebilirsiniz.
Projeniz hazır!..

Makaleyi blogda yayınlamak için ekran görüntüleri oluştururken ben de aynen bu yazılanların ışığında, bir proje dosyası oluşturduğumu fark ettim.
Notasyon, gelişigüzel olsa da proje size yardımcı olabilir.  Burdan indirin
İyi çalışmalar…

                                                                                                          Metin Keskin
                                                                                      (Alıntı yapacaksanız, kaynak gösterin)                      

Learned to date information on the basic use FL Studio, I think we came ready to build our project now own.Articles published since March 2010, the last as the starting date of FL Studio, FL Studio, version 9.6 also mentioned that the latest version.Acquired basic knowledge about FL Studio is a concrete project, of course, need to bring to a conclusion.In this month's article, we begin the first in our project.To avoid confusion, I will choose the path to explain step by step construction of the project.Not refered previous article that will not make any transaction for any additional explanation for the way we don't apply operations. See previous articles to see how these processes.

 
When you open FL Studio program, is likely to display one of the templates available. To open a project file is completely empty, follow these steps:File> New From Template> Minimal> EmptyYou ready to use, the entire file will open an empty project.Tempo 140, measure 4/4 'will be luxury.Project, called FL Keys add a virtual piano instrumentStep Squencer Channel Settings window and click on the button called Keys to open the window in the upper left corner of this window, symbolized with the arrow facing down, the Channel by clicking the Options menu and select Assign Free Mixer Track direct channel virtual mixer, empty your instrument.Keys to the instrument, Piano Roll window.10 octaves in the piano window horizontally, to catch the notes of the melody you want to insert.To draw notes in Piano Roll window, steps (squares) split-body notation on the computer, perform the left mouse button with your mouse to come.To increase the length of notes, move the cursor, press and hold to bring the end of the note being drawn Extend note. To delete a note drawn your right mouse button click on the note.(Notation would look like, unfortunately, leave it to you for visual or did not do exactly the expression)There is an important point here. Piano Roll window at the top; extent, depending on the steps you will see numbered.Size, 4/4 meter according to that, every four strokes, is considered a step.You have written the last note, if the step number 1, number 2 overhang step out of the loop in question, where the last note as soon as you type, is extended until the end of the step number 3.This is a fundamental step in your process, you make only a part of the song.So we wrote notes for Pattern 1. Currently, we have a chance as we wanted to add a different note, the partition or device.Now, FL Studio, located at the top, (on Toolbars) typed notes, press Play to listen to a melody created.The model of your first note, (patterns in) place the Playlist window opening:Computer mouse, Playlist window, split the body of the steps once a left-click on the line to come and Track 2.Transferred to the notes you have written will see this window.To fit the sound of the notes you have written, a second note harmony arrangement of relying on your knowledge or let's just music to your ear. For this, the virtual instrument's use by the FL Keys.FL Studio is located in the body, and Pat specified by writing, one that appears at the Pattern Selector and procedures do increase the number of 2 2 Let's go over the Pattern.The second section notes, the Piano Roll window, after writing at least you did before, and repeat the process again, open the Playlist window. However, this time into notes Track 3 by line, however, appear as notes mingled.Moments ago, the number of instruments that you hear when you press Play Bird; now the same instrument, two different sound, playing at the same time the Play button to listen to but a small margin of use:FL Studio's body (Toolbars) and immediately play the next key is positioned, "Pat" and "Song" is written, you will see two options under the other standing.Click on song and press Play.Syntax of two notes each time you make MIDI recording, start playing together.The sounds of notes being played more than a notation that you can browse, edit, or can make corrections.Now suppose you have created ... your song melody, rhythm, tune to include items such as research.For rhythm, the individual Kick, Snare, Hithat, learn to add, such as Tomb, can do arrangements, but my advice is, to start would be to use FPC's virtual drums.Step Squencer window, add the FPC's virtual instrument.In this set of drums, hundreds MIDI loop is an example. Before finding you your song is the closest one of them, the body of FL Studio, go to the section number Selector Pattern 1 and Pattern 2 Pattern 3 Keys that do the same lane on the wrote notes, the notes of the instrument should not have.3. On Pattern, ready to add a cycle of FPC, FPC instrument body in the upper right panel, left and right facing arrows symbolized routing tools.Each time you press the arrow markings are talking about, will be accompanied by a different song loop option.Cycles are added primarily claw Playlist and Song Track 4 Add line option and the most suitable your song find the rhythm of the song to listen to all.Fresh fpc also note that an empty mixer channel routing.Finally, your song will be accompanied by a virtual instrument called Sytrus for chords and add to the air spring.Open Sytrus, redirect to an empty channel mixer.4 Pattern Selector make the value of the appropriate chords and melody, Piano Roll Sytrus's type section.Chords you type, insert the Playlist window and Song Track 5 by line, listen to all of your part option.Optionally, the virtual instrument to start with or add to your project by the same methods BooBass, notes bass can also add your song writing.Ready for your project! ..

You can download the example file here: Download

Good works,

                                                                                             Metin Keskin
                                                                                    (Show source, if you copy)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum filan...