Sayfalar

Mart 2011: FL Studio'da EQ (March 2011: EQ in FL Studio)

Sound Dergisi’nde, FL Studio üzerine makale yazmaya başlayalı bir yıl oldu.
2010 yılı Mart sayısından itibaren, FL Studio tarihinden başlayarak, başlangıç seviyesinde bir kullanıcının ihtiyacı olacak her türlü bilgiyi, Sound Dergisi sayfalarına taşımaya çalıştım.
FL Studio’nun, kendine has ve diğer programlarla benzerlik taşıyan noktalarını ve temel kullanım için bilinmesi gereken neredeyse her önemli noktayı inceledikten sonra, devamındaki makalelerde, prodüksiyonlar için daha detaylı bilgiler sunmayı amaçlıyorum.
Daha önce değinip detayına girmediğim ve “ileri bir tarihe” ertelediğim konuları, bundan sonraki makalelerde yazmaya çalışacağım.
            Bu ayki makalede, her türlü yapımda sıkça kullanılan ekolayzır konusunda detaylı bilgiler sunma amacındayım.
            
           FL Studio Producer Edition paketinde, üç adet Image Line tasarımı ekolayzır bulunur. Bunların ikisi, “parametrik” biri ise, “grafik” ekolayzırdır.
            Parametrik sınıftaki ekolayzırlar, Fruity Parametric EQ ve Fruity Parametric EQ2’dir.
            Grafik ekolayzır olarak da EQUO isimli ekolayzır görev yapmaktadır.
         
Parametrik ekolayzırlar içinde bir güncelleme bulunduğu için, biz güncel olan model, yani Fruity Parametric EQ2’yi inceleyeceğiz.

Fruity Parametric EQ2:

Her şeyden önce çok şık bir tasarımı vardır. Frekanslar görsel ve detaylı olarak, en güçlü ve en zayıf oldukları yerlere göre, söz konusu ses dosyası çalmaya başladığı andan itibaren belirmeye başlarlar.
Dokuz oktavlık bir diziliş söz konusudur. Bu oktav sırasına göre belirlenen frekanslar; “Low Bass, Bass, Low Mid, Mid, Upper Mid, Pass, Treble” olarak sınıflandırılırlar.
İlk üç oktav, “Bass” (bas) sonrasındaki dört oktav, “Middle” (orta) son iki oktav da “Treble” (tiz) sesler olarak sınıflandırılır.
Ekolayzırın başlangıcında, tamamlanmamış bir oktav daha söz konusudur ve varabildği en son frekans değeri, 20 Hz’dir. Bu da insanların duyabileceği en son frekans olup parametrik ekolayzırlarda tamamlanamayan bir oktav değeri olarak kalır. Bu yüzden “tam bir oktav” olmaz.
Fruity Parametric EQ2’nin en yüksek değeri, 20 Khz’dir. (20.000 Hz.)
20 Hz ile 20.000 Hz aralığındaki, insanların duyabildiği bütün seslerin değerlendirilebildiği bir ekolayzır söz konusudur.
7 Band bir ekolayzırdır. Aradaki binlerce frekans noktasına, 7 değerden itibaren müdahale edilebilir.
Parametrik ekolayzırlar, frekans kontrolüyle, istediğimiz frekansı dB cinsinden, müsaade sınırları içinde, istediğimiz kadar açmamıza olanak tanır. (Fruity Parametric EQ’de bu sınır, 18 dB’dir.)
12 adet hazır ayar bulundurmaktadır. Bu ayarlar, yönlendirdiğiniz sesin, neye ait olduğuna göre yapılmış genellemelerdir.
Örneğin, “Vocal Presence” isimli ayar, insan sesine bağlı olarak hazırlanmış bir ayar çeşididir. Bas ve orta frekanslar düşürülmüş, yüksek frekanslar daha da yükseltilmiştir.
Genellemeler söz konusu olduğu için, “yanlış” ya da “doğru” demek, her durumda yetersiz kalacaktır.
Yüksek frekansları daha da açarak; düşük frekansları zayıflatmak söz konusu vokale canlılık kazandırabilir, ancak sibilans yani yüksek frekans patlamaları da olasıdır. Bilhassa “s, ş, ç, t, p…” gibi harflerin okunuşunda, daha belirgin olacak bir durumdur.
Yüksek frekanslar açılırken sibilansa her zaman dikkat edilmelidir.
Bas, yani düşük frekanslar da kapatılınca sesin doğallığı kaybedilebilir.
Tüm bu hususlara dikkat ederek, kendi sesinize uygun ekolayzır ayarını, yine kendinizin bulmasında fayda vardır.
Fruity Parametric EQ2’yi kullanırken, bu ekolayzıra yönlendirdiğiniz sesin en güçlü ve en zayıf noktalarını; grafikler yardımıyla, dinamik olarak görüntüleyebilmeniz , doğru müdahale anlamında son derece işlevseldir.
Ekolayzırın 7 bandı da bu grafikler içinde nümerik olarak sıralanmıştır. Ayrıca band seviyeleri, dinamik ekranın hemen yanındaki pencereden de ayarlanabilir.
Bu penceredeki ayarlardan, “High Pass,” “Low Pass” veya “Peak” gibi otomasyonlar yapılabilir.
Örneğin, ilk düzey çubuğunun üstündeki “Band 1 Type” isimli göstergenin üzerine, bilgisayarınızın faresinin sol tuşunu basılı tutarak, fareyi yukarı veya aşağıya doğru hareket ettirirseniz; ekolayzırın dinamik ekranındaki göstergelerin de “Low Pass, Peak” gibi işlemler için değiştiğini görebilirsiniz.
“Low Pass” üst frekansları; “High Pass” alt frekansları filtrelemeye yarar. Böylece istenmeyen  dip sesler veya gereksiz gördüğünüz diğer sesleri bu işlemlerle ses otomasyonuna gerek bırakmadan silebilirsiniz.
Her frekans üzerindeki güçlendirme veya zayıflatma değerlerini, ana menünün hemen altındaki bilgi ekranından, dB cinsinden takip edebilirsiniz.
Örneğin, sesin daha canlı çıkması için 6000 ila 7000 Hz aralığındaki bir frekansı, 2 dB kadar açmak istiyorsanız, Fruity Parametric EQ2’nin varsayılan ayarı üzerinden 7. bandı, bilgi ekranına bakarak; dB bilgisini görerek, açmanız mümkündür.

EQUO:

Bir grafik ekolayzır çeşididir.
Bu tip ekolayzırların frekans noktaları sabittir. Fruity Parametric EQ2’nin, oktavları arası değiştirilebilen noktalar, EQUO’da değişmez.
31 adet frekans kontrol noktası vardır. Frekans aralığı, 20 Hz ile 20480 Hz arasındadır.
Her bir frekans kontol noktasını kontrol ederken, yine ana menü altındaki bilgi ekranından faydalanılmalıdır.
Bu tip ekolayzırlar, daha çok ince ayar için kullanılır, ancak IL tasarımı her yazılımda olduğu gibi, EQUO kullanımı da bazı özellikleri dolasıyla, son derece kolaydır.
“Analyze” tuşu ile bu ekolayzıra yönlendirdiğiniz ses için en uygun ekolayzır ayarı, size bir saniye içinde sunulmaktadır. Sonuçları kesin olmamakla birlikte, yönlendirdiğiniz sesin ilk raporunu, bu yöntemle çıkarabilir, bundan sonraki işlemlerinizi, bu sonuçlar doğrultusunda yapabilirsiniz.
“Analyze” tuşunun hemen yanındaki tuşlarla da EQUO frekans kontrol noktalarının, birlikte veya bağımsız çalışmasını da sağlayabilirsiniz.
Altı adet hazır ayarı bulunan bu ekolayzır sayesinde, bazı ayarlar konusunda da hemen fikir sahibi olmanız mümkündür.

İyi çalışmalar…


                                                                       Metin Keskin
                                                                                                               
                                                       (Alıntı yapacaksanız, kaynak gösterin)     

Google translate:

Sound Magazine, has been a year since I started writing the article on FL Studio.Since March of 2010, the number, starting from the date of FL Studio, the user will need an entry level all kinds of information, I tried to move the pages of Journal of Sound.FL Studio, with its own unique points of similarity with other programs and you need to know for basic use, and after examining nearly every important point, subsequent articles, we intend to provide more detailed information for productions.Previously been into detail, and "later date" delayed matters, it will try to write in later articles.
            
In this month's article, to provide detailed information about all types of equalizer to make my frequently used in construction.
         
           
FL Studio Producer Edition package has three equalizer Image Line design. Two of them, "parametric" is one of the "graphic" equalizer.
            
Class of parametric equalizers, and Fruity Parametric EQ Fruity Parametric EQ2.
            
Equo's equalizer serves as a graphic equalizer.
           
For an update of where the parametric equalizers, we updated the model, ie, examine the Fruity Parametric EQ2'yi.

 
Fruity Parametric EQ2:
 
First of all, there is a very stylish design. Frequencies as a visual and detailed, they are the strongest and weakest areas, according to the audio file begins to play from the moment they begin to emerge.There is an arrangement of nine octaves. This octave frequencies specified in the order; "Low Bass, Bass, Low Mid, Mid, Upper Mid, Pass, TREBLE" are classified as.The first three octaves, "Bass" (bass) after the four-octave, "Middle" (middle), the last two octaves or "Treble" (treble) sounds are classified as.Equalizer at the beginning, there is unfinished than one octave and the last frequency value arrived, 20 Hz. This last frequency is heard by the people as the value of an octave parametric eq is completed. So "full octave" is not.Fruity Parametric EQ2'nin the highest value, 20 kHz. (20,000 Hz.)20 Hz to 20,000 Hz range, there is an equalizer of people can hear all the voices be assessed.7 band equalizer. Frequency point between the two thousands, can intervene as of 7 values.Parametric equalizers, frequency control, and we want in dB frequency, within the limits permitted, we want to allow the açmamıza. (Fruity Parametric EQ'de this limit of 18 dB.)Maintains a preset of 12. These settings are redirecting sound, according to what is the Generalizations made.For example, "Vocal Presence," by setting a setting designed depending on the type of the human voice. Reduced bass and mid frequencies, higher frequencies have been increased even more.Generalizations are concerned, the "wrong" or "right" mean, in each case will be inadequate.High frequencies even more by opening the low frequencies that weaken the vitality save vocals, but it is also possible that sibilans the high-frequency bursts. In particular, "s, s, d, t, p ..." In reading the letters, such as, a condition will be more pronounced.Always be careful when opening sibilansa high frequencies.Bass, the naturalness of the sound at low frequencies may be lost or turned off.All of these issues, making sure the appropriate equalizer setting your own voice, however, is useful in finding yourself.Fruity Parametric EQ2'yi using the most powerful and the weak points of the sound you refer to this equalizer, graphs, dynamically view, extremely functional in terms of the correct response.7 Band Equalizer in these graphs are listed numerically. In addition, levels of band, right next to the display window can also be adjusted dynamically.Settings on this window, "High Pass," "Low Pass" or "Peak", such as automation can be done.For example, the first-level bar at the top "Band 1 Type" now on display on your computer by pressing and holding the left mouse, move the mouse up or down; Equalizer dynamic screen indicators the "Low Pass, Peak" for such things as you can see has changed."Low Pass" higher frequencies "High Pass" filter benefit from the lower frequencies. Thus, the bottom of the unwanted voices or other sounds are unnecessary, without the need for automation of these processes can delete the sound.Strengthen or weaken the values ​​on each frequency, information display just below the main menu, you can follow in dB.For example, to release more live sound in a frequency range from 6000 to 7000 Hz, if you want to open it up to 2 dB, Fruity Parametric EQ2'nin over the default setting 7 tape, looking at the information screen; dB knowledge, seeing it is possible to open.Equo:
 
Kind of a graphic equalizer.This type of frequency points fixed equalizers. Fruity Parametric EQ2, inter-changeable points octaves, in EQUO change.There are a total of 31 frequency control point. Frequency range 20 Hz to 20 480 Hz.The control for each frequency point, while checking the information at the bottom of the main menu screen again be utilized.Such equalizers, but rather is used for fine-tuning, but the design of IL in software, as well as the use of Equo Therefore, this certain features, is very easy."Analyze" button you refer to this equalizer equalizer setting is most appropriate for the sound, you are in a second. Although not definitive results, the first report of the sound you refer to, can this method, subsequent transactions, you can do in line with these results."Analyze" button next to the keys points of the Equo frequency control, you can also work together or independently.With the equalizer with six presets, or just an idea you can be in some settings.
 
Good work ...

                                                                                              Metin Keskin
                                                                               (If you copy, show source please)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum filan...