Sayfalar

Mart 2010: FL Studio Genel tanıtım ve başlangıç (March 2010: Starting FL Studio)



 
Merhaba…
Sound Dergisi’nin bu sayısından itibaren, dünyada yaygın bir kullanım ağına sahip olan DAW’lardan, (Digital Audio Workstation) FL Studio programını inceleyeceğiz.
FL Studio, dijital bir ses dalgası veya müzik dosyası üzerinde her türlü çalışmaya olanak tanıyan, çok geniş kapsamlı bir dijital müzik prodüksiyonu programıdır. (DAW)
Açılımı “FruityLoops” şeklindedir.

Bu ilk makalede, merak edenler veya bilmeyenler için FL Studio tarihinden ve genel yapısından bahsedeceğiz.  
Belçikalı yazılım şirketi, Image Line Software tarafından geliştirilen, FL Studio ilk olarak, halen programın baş tasarımcısı olan, Didier Dambrin tarafından, tarihi net olarak bilinmemekle beraber, “FL Studio 1” olarak hazırlandı. Bu sürümün sadece MIDI özelliği vardı ve gerçek anlamda piyasaya sunulmuş bir sürüm değildi.
İlk güncelleme paketi olan, “FL Studio 1.2.7” sürümünün de çıkış tarihi muallâk…
Tarihi net olarak bilinen ilk sürüm, 15.04.1998 tarihinde yayınlanan, “FL Studio 1.2.8” sürümü. Bu nedenle çoğu kişi FL Studio’nun doğuşunu 1998 senesi olarak kabul eder, ancak daha eski de olabilir.

1999 yılının sonlarına doğru, yirmi tane güncelleme paketi hazırlandı.
21.11.1999 tarihinde yayınlanan, “FL Studio 2.0.1” sürümü, ilk versiyona nazaran yüzlerce farklı özellikle donatıldı ve iddialı bir dijital müzik prodüksiyonu programını olduğunu kısa bir süre içinde kanıtladı.

FL Studio 1
Sürekli güncellenen FL Studio, kayıtlı kullanıcılarına ömürlerinin sonuna kadar bedava güncelleme güvencesi vermektedir. FL Studio programını bir defa aldığınız zaman güncellemeler size ücretsiz olarak yansıtılır. Dünyada bu uygulamayla satılan DAW çok azdır.
Programının en son serisi olan, “FL Studio 9” ilk adımını, “FL Studio 9.0.0” olarak, 09.09.2009 tarihinde attı. Bu sürüm içerik olarak dört farklı paketten oluşmaktadır, bunlar:
FL Studio; Signature Bundle, Producer Edition, Fruity Edition, Express Edition paketleridir ve her birinin farklı içeriği ve fiyatı vardır.  En son güncelleme sürümü, 27.11.2009 tarihli, “FL Studio 9.0.3” sürümüdür.
Biz de köşemize, programın müdavimleri tarafından da beğeni toplayan bu son sürüm üzerinden devam edeceğiz.



On iki yıl sonra, 2010 yılında kullanılan FL Studio ile bir amatör veya profesyonel prodüktörün yapabilecekleri, deyimin tam anlamıyla, hayal gücü ve özverileri ile alakalıdır.
FL Studio, dijital müzik prodüksiyonu bakımından akla gelebilecek her özelliğe sahiptir. Bu özelliklerin birkaçı:

MIDI, (enstrümanlarla bilgisayar arasındaki tüm veri akışına verilen İngilizce tabirin kısaltması)
Record, (ses kaydı)
Editing, (oluşturma, düzenleme)
Mixing, (indirgeme, birleştirme)
Mastering (standardize) özelliklerinin tümüne sahiptir.

Bu saydıklarımızın her birini başlık olarak kabul edersek, altlarına yazacağınız alt başlıklarla yaratacağımız alternatifler saymakla bitmeyecektir.
Örneğin, ses kaydının bile FL Studio’da iki yolu vardır; Mastering için tek başına yeterli olabilecek birkaç eklenti birden bulunur vs…
FL Studio, tüm bu özelliklerini basit ara yüzü ve kullanım kolaylığıyla kullanıcısına sunmaktadır.
Dijital müzik prodüksiyonuna adım atmak isteyen her amatöre, başlangıç için tavsiye edilen FL Studio, aslında şu anki haliyle bir profesyonel prodüksiyonun her ihtiyacına cevap verebilmektedir. Zira prodüksiyonunuzun profesyonelliği sadece kullandığınız DAW ile alakalı değil, daha çok teknik donanım, müzik deneyimi ve bilgisi ayrıca (varsa) vokalle ilgilidir.
FL Studio’nun amatörlere tavsiye sebebi; asıl itibariyle kalite düşüklüğünden değil, kullanım rahatlığındandır. FL Studio’nun ses kalitesi, profesyonellerin genel olarak tercih ettiği DAW’larıın ses kalitelerine eşittir. (FL Studio Ses Motoru:  (Professional Sound Quality) 32-Bit Floating Point Internal Processing)
FL Studio, bilgisayara kurulup, ilk olarak açıldığında, daha önce hazırlanmış bir şarkı ile başlangıç yapar. Dosya ismi, “New Stuff” olarak adlandırılan bu çalışma her versiyonda farklı sanatçılarla oluşturulmaya çalışılan dosyalardır. Bu dosyalarda, olabildiğince son sürümün yenilikleri irdelenir. 


Tavsiyem, FL Studio ile ilk kez çalışmaya başlıyorsanız, bu dosyaların karmaşasına fazla takılmamanız, ancak ilerleyen dönemlerde bu dosyalardan olabildiğince faydalanmanız yönündedir.
Programın ikinci başlangıcından itibaren bu dosya yüklenmeyecektir, bunun yerine hazır şablonlardan bir tanesi yüklenir ve bu şablon, bazı hazır sesleri ayrıca mikser ayarlarını barındırır. Dosya menüsünden boş bir şablon da seçilebilir. Ancak her yeni çalışma başlangıcında; ölçü 4\4’lük olup, tempo 140’tır. (Bu değerler daha sonra değiştirebilir)
Programın kurulum paketi, ASIO, sanal ses kartı sürücülerini de içerir. Programın kurulumu bittikten sonra, ASIO sürücülerinin kurulumuna geçilir. (ASIO, özellikle ev kullanıcıları için, düşük gecikme ve yüksek performans sağlayan bir sanal sürücüdür.)     
FL Studio’nun ara yüzünde koyu renkler tercih edilmiş olup; ara yüz, beş ana pencereden oluşur, bunlar kısaca:

Step Squencer


Kanal Penceresi (Channel Window, Step Squencer)
VST ve diğer çalgıların eklenip, düzenlenmesi
Piyano Tablosu (Piano Roll)
Besteleme ve nota
Çalma Listesi (Playlist)
Tüm seslerin zamanının, sırasının ve etki düzeylerinin toparlanıp, bütünün oluşturulması
Miksaj (Mixing)
Ses seviyelerinin belirlenmesi, efekt ve ses kayıtlarının eklemesi
Örnek Gezgini (Sample Browser)
Bilgisayarınızdaki alakalı dosyalara hızlıca ulaşılması görevlerini üstlenen pencerelerdir.

İşlevsellik ve açıklama bakımından her bir pencere, onlarca makale konusudur, ancak şimdilik bu pencerelerin sadece varlıklarını ve kabaca görevlerini bilmek yeterlidir.
Programın özgün dosya formatı, “.flp”dir. Yaptığınız tüm çalışmalar bu dosya şekliyle kaydedilir ayrıca çalışmanızı “.wav, .mp3, .ogg” gibi sık kullanılan ses dosyası formatlarına 16bit, 24bit veya 32bit (float) kalitesinde dönüştürebilirsiniz.
FL Studio ayrıca ReWire özelliği taşır. ReWire özelliği, FL Studio’yu bir host program altında, ReWire program olarak çalıştırmanızı sağlar. Bu, FL Studio’yu örneğin, Cubase kontrolünde, bir eklentiymiş gibi kullanabilmek demektir ve son derece işlevseldir.
Programın, Demo veya Full sürümlerini http://flstudio.image-line.com/ adresinden temin edebilirsiniz.
Makalemizi burada bitiriyoruz. Ancak süreklilik açısından şunu bilmek gerekir ki; dijital müzik prodüksiyonu programları, dünyanın en kurmaca program grupları arasına girmektedir ve kullanımları zordur.
Bir ses dalgası üzerinde, Windows (XP) Ses Kaydedicisi ile yapabileceğiniz işlemlerin sayısı bile ondan (10) fazladır. Bu açıdan; DAW kullanımı bir hevesten fazlasını gerektirir, ancak FL Studio programı bilgisayara ilk kez kurulup, açıldığı anda bu heves yoksa, oluşturur; varsa, ilerletir.
FL Studio’nun kullanım rahatlığını ve ara yüz farklılığını, programla çalıştıkça daha net fark edeceksiniz.
Gelecek makalemizde FL Studio’nun ana pencereleri üzerinde duracağız.



                                                                                                                           Metin KESKİN
                                                                                                                     09.02.2010                Alıntı yapacaksanız, lütfen kaynak gösterin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum filan...