Sayfalar

FL Studio'da Vokali Silmek (flp dosyasını indirmek için tıklayın) (Remove Vocals with FLS Click here to download flp project file)




FL Studio kullanıcılarının çokça merak ettiği bir konudur... 

Ayrıca artık barlarda veya benzeri mekanlarda birçok kişi, "karaoke" denen yöntemle sahne almaktadır. 

Bir orkestra kurmanın, birlikte çalışmanın gittikçe zorlaşması ve yeni müzik döneminin getirdiği tüketim ve üretim hızının artması dolasıyla birçok kişi artık orkestralar veya enstrumanistler yerine böyle işlemlerle sahne almaktadırlar. 

Bu yöntemle, bir şarkıdaki solist veya vokal sesi, parçanın içine gömülmekte, şarkının bu işlemden sonra kalan kısmı, yani müziği kullanıma açılmaktadır. 

Tavsiye ettiğim bir yöntem değil. Başkasın ait, popüler bir şarkıyı karaoke yapıp yeniden seslendirseniz bile, buna bazı eklemeler yapmanız veya kendinize has bir şekilde yorumlamanız gerekir. 

Bir şarkıyı, başkasının yaptığı altyapıyla ve o kişinin okuduğu şekilde okumaya çalışmak hiçbir konuda fayda sağlamaz, bilakis zaralıdır. 




1 - "Vokali sesten ayırmak" demek aslında bir frekans oyunudur.

(Bu işlemlerden sonra, elinizde, "müzik.wav" ve "vokal.wav" diye iki dosya geçmez. Biri için diğerinden feragat etmiş olursunuz.) 

Şarkılardaki frekanslar genel olarak, Bass, (bas) Middle (orta) ve Treble (tiz) sesler olarak 3 farklı sınıfta değerlendirilebilir. 
İnsan sesleri de genel olarak Middle (orta) frekansta toplanmaktadırlar. Yani solistin sesi, şarkıda ortalanmış olarak durur. 
Eğer söz konusu orta frekanslar kesilirse, şarkıcının sesi de kesilmiş olur bir yerde... 

2 - %100 başarı asla elde edilemez.  

Çok başarılı karaoke çalışmaları dinledim... 
Sahne alan kişinin arkasında, öyle bir müzik çalıyordu ki sanki alt yapı bu adam için özel olarak tekrar hazırlanmış gibiydi... 

Bu işle uğraşan insanların, nasıl bu şekil sonuçlar aldıkları konusunda bir fikrim yok. 
Belki bazı müzik şirketleriyle alakalı vardı ve kayıtları, solistin sesi olmadan satın almışlardı ya da bir şekilde araklamışlardı. Veya frekans gömme işlemini çok detaylı yapmışlardı... 
Söz konusu karaoke'leri belki iyi bir referans monitör veya kulaklıkla dinleseydim, farkı anlayabilirdim anacak bahsettiğim müzkleri, büyük hoparlörlerin huzurunda, solist de müziğe eşlik ederken dinliyordum. 

Ama netice olarak (kayıtları ele geçirme yolu dışında) frekans gömme işlemiyle asla %100 başarılı bir karaoke elde edemezsiniz. 

Şarkının frekanslarını silmek veya ezmek, onun bir bölümünü de ezmek demektir. 
Bu işlem 4 dakikalık bir parçanın, 1 dakikasını silip 3 dakikaya indirmek gibi bir şeydir. 

Frekanslarını ezip sildiğiniz vokal sesiyle birlikte, ona eşlik eden enstruman seslerini de silebileceğiniz için ahenk elbette az veya çok bozulacaktır. 

3 - Bu yöntemle, şarkı içinden müziği silip sadece vokal sesleri de ön plana alabilriisiniz. İyi sonuç elde etme şansınız çok düşük olsa da Image - Line videosunda da dendiği gibi, "eğer şanslıysanız" neden olmasın? 
Image Line, gelen sorulara bir cevap ermek amacıyla, FL Studio'da Maximus, Stereo Shaper ve Dashboard kullanılarak, vokalin nasıl silineceği konusuna ışık tutmaya çalışmış. 


FL Studio Proje dosyasını burdan indirebilirsiniz:





8 yorum:

  1. Güzel anlatım bende kendi siteme kopyalıp yapıştırıyım, TŞK

    YanıtlaSil
  2. Kaynak belirttiğiniz sürece sorun yok.

    YanıtlaSil
  3. http://www.digitalmusic.gen.tr/viewtopic.php?f=36&t=149#konu-icerigi

    YanıtlaSil
  4. kardeş projeyi hangi dosyaya atıcaz.

    YanıtlaSil
  5. projeyi dosyaya atamazsın, dosyayı projeye atarsın.

    dosya silinmiş. yüklerim yine.

    YanıtlaSil
  6. Yüklesene Kardeş şu Dosyayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar, linki yeniledim. (örnek şarkı yok ancak, bilginize)

      kolay gelsin.

      Sil
  7. Eyv. Kardeşim Sağolasın Eline Sağlık. Md

    YanıtlaSil

Yorum filan...